La Mercè 2016: Programació, música i nous escenaris
By XusMasMUSICA, Noticies Musicals
La Mercè 2016: Programació, música i nous escenaris
Mercè Música i BAM, Barcelona Acció Musical, ja han fet publica la programació de la Mercè, que en enguany es celebrarà del 22 al 25 de setembre, convertint a Barcelona en el millor aparador musical del moment.
Els escenaris del centre de la ciutat, plaça de la Mercè i avinguda de la Catedral, acolliran els concerts del Mercè Música; i el BAM tindrà lloc als escenaris de la plaça dels Àngels, plaça Joan Coromines, els dos escenaris del Moll de la Fusta i l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. L’escenari Mediterràniament a la Platja del Bogatell comptarà amb concerts programats dins del Mercè Música. Aquest any el Fòrum acollirà dos nits de concerts de Mercè Música, el divendres 23 i dissabte 24 a l’escenari Fòrum Esplanada. Finalment algunes de les emissores de ràdio de Barcelona oferiran la seva programació musical a l’avinguda de la Reina Maria Cristina.
A més a més, aquest any la programació de Mercè Música recupera dos escenaris, el de la Fabra i Coats i el de la plaça de la Mercè (que substitueix la plaça Sant Jaume). Aquests s’uneixen a l’emblemàtic escenari al cor de la ciutat, Avinguda de la Catedral, i els multitudinaris escenaris del Parc del Fòrum (aquest any amb programació íntegra de Mercè Música) i de la platja del Bogatell.
L’escenari Mediterràniament a la Platja del Bogatell torna aquest any la nit del divendres 23 de setembre amb els concerts de Ramon Mirabet, Love of Lesbian i Animal.
El nou escenari de la plaça de la Mercè acollirà tres propostes que renoven els sons tradicionals sorgits de la cultura popular. El divendres 23 obriran l’escenari els Inxa Impro Quartet amb Manu Sabaté al capdavant, busquen els límits dels sons tradicionals explorant fronteres i utilitzant la improvisació com a eina de treball. Jordi Molina serà l’encarregat de tancar la nit de divendres amb la presentació del seu nou espectacle. L’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) serà l’encarregada de tancar la nit de dissabte dedicada a l’actualització dels sons tradicionals.
L’escenari de l’avinguda de la Catedral acull novament una tria de sons del món que ens parlen, enguany, de les diverses cultures nascudes al voltant de la mediterrània. Obrirà l’escenari Alfonso Vilallonga, el dijous 22, per interpretar els temes d’Alphosphore Variations, un espectacle i un disc ple de referències a la chansonfrancesa, però també a la música cubana, les ranxeres mexicanes i molts altres sons, tots en forma de composicions pròpies. El divendres 23, Maria Arnal & Marcel Bagés portaran a l’escenari el seu repertori de jotes, cants de batre reinterpretats amb guitarres elèctriques o sons acústics. L’extraordinària veu de Maria Arnal donarà pas a Bachar Mar-Khalifé, cantant, compositor i multi instrumentista d’origen libanès que viu a París, amb una proposta musical que té en la veu de l’artista el protagonista principal. Finalment el dissabte 24, l’escenari acollirà els concerts de Cathy Claret amb el seu últim disc Solita por el mundo i tancarà la nit un dels concerts més esperats: Kiko Veneno con La Banda del Retubre y El Cuarteto Bético de Cuerdas.
Una de les novetats enguany és el nou escenari a la Fabra i Coats. El divendres 23, actuaran els grups emergents del Taller de Músics, que donaran pas a Nakany Kante amb un treball que fon la tradició africana amb el pop i el rock. Tanca la primera nit a la Fabra i Coats Baaba Maal (Senegal) una de les veus més reputades i originals del continent africà, presentarà el seu últim disc, The Traveller. Dissabte 24 el jazz serà el gran protagonista de la nit amb els joves músics del Conservatori de Música del Liceu coordinats pel cantautor Roger Mas, tot seguit una de les veus imprescindibles del blues la Big Mama Montse (Montse Pratdesaba) amb l’Original Jazz Orquestra Taller de Músics, i per tancar la nit Dani Nel·lo un dels grans saxofonistes catalans. El diumenge 25 tancaran l’escenari de Fabra i Coats l’Escola Superior Jam Sessionamb un concert per a tots els públics a l’hora del vermut i la Festa Llatina organitzada per Marcelo Rosero, cantant de La Sucursal SA, que tindrà lloc per la tarda. Hi participaran l’orquestra de salsa Tromboranga, la salsa dura i el jazz llatí de La Sonora Libre; i la salsa i el jazz llatí amb tocs electrònics de La Calor, on també milita Marcelo Rosero. Completen la programació de la festa el col·lectiu de DJ El Sonido de Velda i el ball delsAses del Swing.
Aquest any la programació del Fòrum serà íntegrament de Mercè Música, el divendres 23 l’escenari del Fòrum Esplanada acollirà els concerts d’Oques Grasses amb la seva combinació de ritmes alegres i temes plens d’energia, La Gran Pegatina amb la seva big band i tancaran la nit La Raíz amb el seu nou disc, Entre poetes i presos. La nit de dissabte oferirà quatre concerts de luxe; La Sra Tomasa obrirà l’escenari amb la seva música llatina amb les tendències més noves de l’electrònica, el seguirà Dani Lança amb un concert explosiu i original en el que barreja ritmes que van de la rumba al groove, tot seguit el plat fort de la nit amb el concert que oferirà Manu Chao. La nit la tancaran els bosnians Dubioza Kolectiv amb el seu hip-hop, reggae, dub, ska, rock i sons tradicionals del folklore bosnià
EL BAM APROPARÀ A LA CIUTAT CONCERTS DE ROCK, SOUL, POP I ELECTRÒNICA
El Barcelona Acció Musical (BAM) dirigit per Marc Campillo acostarà els sons emergents del pop, el rock, el folk o l’electrònica del panorama nacional i internacional. La programació del BAM es concentra en 5 escenaris repartits per la ciutat; els del Raval, plaça Coromines i plaça dels Àngels; els dos escenaris del Moll de la Fusta ampliant així la seva proposta; i finalment, els concerts que tindran lloc dins l’Antiga Fàbrica Estrella DAMM amb una programació repartida entre dissabte 24 i diumenge 25.
La part internacional prové de 12 països com; EUA, Puerto Rico, Congo, Portugal, Regne Unit, Austràlia, França, Ucraïna, Algèria, Bèlgica, Brasil i Egipte formaran part del cartell de la nova edició del Barcelona Acció Musical.
Els escenaris del Moll de la Fusta seran els més internacionals del festival amb nou dels dotze grups procedents de França, Egipte, Brasil, Algèria, Congo, Ucraïna o Regne Unit. Encetarà la nit de divendres 23 una de les veus de la saba nova del hip-hop estatal que més ha cridat l’atenció els últims mesos: Bad Gyal, la seguiran els Outer Space de Barcelona amb la seva proposta de funk instrumental, continuaran el quintet parisenc Cabaret Contemporain el seu techno acústic que donaran pas a la veterana formació antillanaVikings de la Guadeloupe, que celebren 50 anys als escenaris. Tancaran la nit del Moll de la Fusta Maurice Louca amb instruments tradicionals autòctons (Egipte) i percussions ancestrals que transita entre l’experimentació i els ritmes populars, i l’electro chaabi d’EEK & Islam Chipsy. El dissabte 24, obriran l’escenari els pioners de l’afrobeat i l’afrofunk a la capital catalana, els Moya Kalongo, seguit dels brasilers Metá Metáamb la seva música afrobrasilera, juntament amb els ucraïnesos DakhaBrakha i el seu folk ucraïnès contagiat de ritmes d’altres tradicions d’arreu del món, els anglesos Flamingods, el congolès establert a Bèlgica Baloji & l’Orchestre de la Katuba i finalment l’algerià Imarhan amb el seu blues del desert.
L’escenari de la plaça dels Àngels oferirà una intensa programació de dijous a dissabte. Obrirà l’escenari el dijous 22, el cantautor Isaac Ulam amb el seu últim àlbum, Ratpenat, seguit del Niño de Elche. Divendres 23 arriba la francesa Jeanne Added, seguida del soul del septet de Londres Ephemerals per acabar amb l’afrotrap del francès d’origen guineà i senegalès Mohamed Syllya, àlies MHD. Completaran la programació del dissabte 24 l’americà Chris Cohen amb el seu pop psicodèlic, la londinenca nascuda a Zimbàbue Eska, s’estrena amb el seu debut homònim del 2015 i els francesos Zombie Zombie.
L’escenari de la plaça Joan Coromines s’obrirà, el divendres 23, amb els concert dels asturians Acid Mess, elsJuventud Juché amb el seu últim senzill, Movimientos (2015), i l’americana Catherine Harris-White i el seu projecte personal Sassy Black. El dissabte arrencarà la jornada amb Lafawndah, que defensarà el seu EP de debut Tan (2016), continuaran tres músics de la subterrània escena psicodèlica parisenca sota el nom d’Aquagascallo, per acabar amb el pop atmosfèric dels barcelonins Nothing Places.
L’Antiga Fàbrica Estrella DAMM, oferirà dos dies de concerts i activitats. El dissabte arrencarà la jornada al migdia (12:30h) amb els mallorquins Da Souza i el gallec Emilio José e os Indígenas. Per la tarda seguiran els concerts dels australians The Goon Sax, els sevillans Sr.Chinarro, el cantautor anglès – establert als Estats Units- Lloyd Cole i tancaran la vetllada el madrileny C.Tangana i el rock alternatiu de Triangulo de Amor Bizarro. El diumenge, l’escenari de la DAMM obre al migdia amb El Petit de Cal Eril juntament amb el portuguès B-Fachada. La tarda encetarà l’última jornada presentant el projecte en solitari del percussionista, productor i cantant Otura Mun, ÌFÉ, tot seguit l’americà Saul Williams que presentarà el seu últim àlbumMartyrLoseKing, finalment el concert de luxe de Konono nº1 meets Batida posarà el punt i final.
BAM I MERCÈ MÚSICA APOSTEN PEL TALENT EMERGENT
La ciutat està plena de talent musical: grups, artistes i creadors; compta també amb grans centres superiors de música com ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya), el Taller de Músics, el Conservatori de Música del Liceu i l’Escola Superior Jam Session. Per aquesta raó, Mercè Música ha volgut donar visibilitat al talent emergent programant els joves músics d’aquestes escoles als escenaris de Fabra i Coats i plaça de la Mercè.
El Festival BAM per la seva banda acollirà a l’escenari de la plaça Joan Coromines el projecte Cabal Musical i la semifinal de Sona9. Cabal Musical és un projecte de caràcter social impulsat pel Departament de Direcció d’Estratègia i Innovació de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i coordinat pel Taller de Músics que recolza bandes joves dels barris de la franja del Besós. Els grups seleccionats i que es podran veure són:Monica Makon i Big Funk Theory. D’altra banda, un any més, es podrà gaudir d’una de les tres semifinals del Sona9, el concurs de les bandes emergents del grup Enderrock i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Obriran la semifinal a Barcelona: Retirada!, Chet i Paper de plàstic. A l’escenari gran del Moll de la Fusta es podrà veure els guanyadors de l’última edició del concurs El Brot 2016; Ice Cream.
MÉS MÚSICA
La programació musical es completarà amb la Banda Municipal de Barcelona, que farà un recorregut per la música catalana el dissabte 24 a L’Auditori. L’Orquestra i Cor del Gran Teatre del Liceu dirigida pel seu director titular, Josep Pons amb la soprano Marta Mathéu i el baríton Carles Daza, interpretaran peces de Mozart, Donizetti i Lehár el diumenge 25 al Moll de la Fusta. I finalment el mateix diumenge 25 a la plaça de la Mercè tindrà lloc la cantada d’havaneres i de cançons de taverna que ha esdevingut una tradició musical de la Mercè, aquest any amb Peix Fregit, Port Bo i Grup Bergantí.
LES EMISSORES DE RÀDIO TAMBÉ OMPLIRAN DE MÚSICA LA CIUTAT
L’avinguda Maria Cristina acollirà dijous 22 la programació de la Cadena Ser, que ens aproparà els concerts deJordi Ninus, Alvaro Soler, Morat, David Otero i Juan Magan; el divendres 23 la música de la Cadena 100, amb els concerts Tornem a Sau amb Pep Sala, Bebe i Blaumut; i finalment el dissabte 24 li tocarà el torn aEuropa FM, que ens portaran la música de Teràpia de Shock, Bryan Cross + Cantantes, Fangoria, Buhos i Dr.Prat.