Fira Mediterrània 2016: Una catifa de flors la imatge de la Fira

By MUSICA, Noticies Musicals
abr. 27

Fira Mediterrània 2016: Una catifa de flors la imatge de la Fira

capcaleranews16_ca.png

El prestigiós muralista italià Agostino Iacurci, un dels principals exponents de l’art urbà a nivell internacional, ha estat escollit per Fira Mediterrània de Manresa per crear el cartell de la 19a edició, que se celebrarà del 6 al 9 d’octubre. Iacurci ha abandonat breument el gran format que li ofereixen els murs i parets de l’espai urbà, el seu medi natural, per acceptar l’encàrrec. Tot i així, el disseny de Iacurci, que ha realitzat en el seu estil fresc i urbà tot inspirant-se en el popular ball de cintes, farà el salt al gran format de la mà de la Federació Catalana de Catifaires, que farà un tapís de flors amb una adaptació del cartell de la Fira. Amb aquest projecte de col·laboració entre un artista contemporani i un col·lectiu d’arts tradicionals, Fira Mediterrània presenta la primera proposta de la programació d’enguany vinculada al concepte de creació col·lectiva, el que serà el seu principal leitmotiv. Aquesta activitat està organitzada en col·laboració amb el Milestone Project Girona, un dels festivals d’art urbà referents d’Europa, amb el qual Fira Mediterrània va participar l’any passat amb l’elaboració d’un mural.

Al cartell de la 19a Fira Mediterrània hi apareixen representades tres parelles de balladors tradicionals amb unes cintes de color al voltant del coll, tres dones a la part inferior i tres homes a la part de dalt. A l’hora de crear les figures, Iacurci ha estat fidel al seu estil sintètic, de formes geomètriques i colors plans, i per a crear-les s’ha inspirat en el tradicional ball de cintes, tot picant l’ullet al món dels castells i la construcció de torres humanes, apilant els balladors en dos nivells. Tot i així, amb la idea de fer un gir contemporani a la composició i connectar amb el món acrobàtic del circ i fins i tot de la dansa urbana (com el hip hop o el breakdance), es va decidir a posar el segon nivell de persones cap per avall, aconseguint de passada un efecte mirall que destaca la simetria de la composició. L’objectiu del muralista a l’hora de combinar tots aquests ingredients és “que la imatge representi el concepte de la vitalitat de la tradició i la seva connexió amb el present i el futur”.

Parets de tot el món

Amb només 30 anys, aquest italià nascut a Foggia (municipi ubicat a la regió de la Puglia, a Itàlia), ha pintat els seus grafits per tot el món. Entre els projectes més destacats en els quals ha participat hi ha una pintura de 300 metres de llarg a l’escola de Saba al Sàhara occidental; el projecte “Rebibbia on the wall”, gràcies al qual va pintar els murs d’una presó d’alta seguretat amb la participació dels interns; un mural a gran escala a tres edificis del campus de la Universitat de Besançon a França; una la instal·lació en un gratacel a Taipei, i més recentment la primera pintura monumental en una estació de metro de l’Índia.

Una catifa de flors a Plana de l’Om

Els encàrrecs que acostuma a dur a terme Iacurci són de gran format i el de la Fira Mediterrània també farà elsalt a l’espai urbà de Manresa, més enllà de les habituals banderoles i altres suports de senyalització. Ho farà en forma de catifa de flors, gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana de Catifaires. El tapís de flors es confeccionarà durant la darrera jornada de la Fira, el 9 d’octubre, i estarà instal·lat a la Plana de l’Om.

Deixa un comentari

Segueix-nos a les xarxes

Col·laborem en/amb:

Vull Escriure
La web dels escriptors
Associació de Mitjans d'informació i comunicació
Traducir »